A fost odată …așa începe și povestea noastră, ca orice poveste…

A fost odată un loc unde s-a împlinit un vis, prima ”Școală de Arte și Meserii”. Un început sfios în 1872, cu doar 44 de elevi, dar care au avut alături profesori dedicați și maiștri iscusiți. În cele 15 decenii care au trecut, liceul a avut mai multe denumiri: Școală de Arte și Meserii, Școală Inferioară de Meserii, Liceu Industrial de Băieți, Grup Școlar Industrial ”1 Mai”, Liceul Tehnologic ”1Mai”. A rezistat războaielor, iar din 1970 s-a mutat în locația de astăzi pe bulevardul Petrolului.

150 de ani de poveste!

Nu sunt 5 nici 50 ci 150 de ani, sărbătoriți de către elevii noștri prin mentorii lor, profesori ai acestei institiții, într-un mod inedit, un adevărat spectacol pus în scenă cu multă măiestrie. „Bătrânul liceu” și-a reîntâlnit la ceas aniversar, fiii, nepoții și strănepoții săi, înconjurat de actualii preșcolari și elevi.

Ne-au onorat cu prezența oaspeți de seamă: domnul Robert Cazanciuc, senator al României, fost ministru al justiției și fost elev al liceului nostru, reprezentanți ai Primăriei Ploiești, doamna viceprimar A. Popa, profesoară la CN „I. L. Caragiale”, domnul Marian Dragomir, director al Casei de Cultură a Sindicatelor, Ploiești, profesor la Liceul Tehnologic „T Socolescu”, Ploiești, domnul Zamfir, fost director al Uzinei „1 Mai”, agent economic al liceului nostru.

În cadrul evenimentului am adus un pios omagiu domnilor profesori „care de-a lungul vremurilor, au trudit pentru afirmarea acestui liceu și care astăzi nu se mai află printre noi ” dar și-au lăsat puternic amprenta asupra viitorului (începând cu I. Pavelescu și sfârșind cu C. Popescu)

Ne-am bucurat sincer de participarea celor care acum sunt într-o nouă etapă a vieții, dar au lăsat „urme” frumoase, semne adânci asupra acestei instituții în particular și asupra educației, profesori ai acestui liceu: d-na N Drăgan, inspector de chimie la ISJ Prahova, director al liceului nostru, d-na E. Simaciu director adjunct, d-na R. Gogulescu, d-na A. Sora, d-na E. Moldovan, d-na V. Marinescu, d-na M. Andronescu, d-na I. Mănăilă, d-na G. Nicolescu, d-na R. Ștefan, d-na E. Soare, d-na R. Asanache, d-na M Larsen, d-na D. Chifu, secretară d-na A. Enache alături de domnii profesori: director C. Chiriță, M. Manolache, T. Lazăr, N. Petre, N. Paul, D. Depărățeanu și domnul părinte protopop M. Adrian. Bucuria a fost la fel de mare revăzând foști elevi ai liceului nostru, actuali studenți: M.Răduță (UPB), G. Lipioașcă și I. Tudor(UPG).

Vedetele evenimentului au fost cei mici, preșcolarii, viitorul nostru, dar și elevii și realizările lor de care noi profesorii suntem foarte mândri.

Invitații au putut zăbovi la standurile expoziției special pregătită de aceștia.

Sperăm ca acest moment aniversar să fi reprezentat un „prilej de rememorare a tuturor acelora care au clădit prestigiul acestei școli și….prilej de asumare a tradiției spre inovare și performanță”, deoarece „sunt oameni care ne-au inspirat pe noi, cei de astăzi, de la care am preluat direcția și, cu adaptare, înaintăm pe cale”.

„…să fim recunoscători vieții pentru bucuria indusă de posibilitatea de a omagia personalitatea și activitatea celor care au fost aici înaintea nostră.Și, poate mai mult decât atât, să ne implicăm în conturarea viitorului apropiat.

LA MULȚI ANI, LICEU DRAG!”

Evenimentul a fost marcat prin plantarea unui stejar și îngroparea unei capsule a timpului în care a fost introdusă revista liceului – numărul aniversar, semnăturile întregului colectiv și ale elevilor precum și o scrisoare către cei din viitor!

Povestea…continuă!